Wie kent het niet? Je koopt een stralend wit T-shirt, maar na een beetje zweten en een beetje deodorant ontstaan er van die gele zweetvlekken onder de oksels. Béétje jammer. Maar niet getreurd: met deze tips kun je in no-time je T-shirt weer wit maken.

gele zweetvlekken verwijderen Let op: een zweetvlek kan permanent in je T-shirt trekken, als je ‘m met heet water behandelt. Een scheikundeles over hoe dat precies werkt zullen we je besparen, maar denk er dus om dat je éérst een van deze trucjes gebruikt. Daarna kun je je shirt wassen in heet water.

kies eerst een middel voor het verwijderen van okselvlekken

Er zijn verschillende middeltjes bekend die gele zweetvlekken uit witte T-shirts kunnen verwijderen. Je kunt voor een vloeibaar middel kiezen, zoals afwasmiddel, wodka of witte azijn. Deze vloeibare middelen zijn prima geschikt voor minder hardnekkige okselvlekken. Voor hardnekkige, oude zweetvlekken heb je grover geschut nodig: een pasta gemaakt van Vanish Oxi Advance of baking soda (zuiveringszout), vermengd met water.

gele okselvlekken verwijderen met vloeibaar middel

  • Stap 1: Week je witte T-shirt in koud of lauw water en maak de okselvlekken goed nat.
  • Stap 2: Meng je vloeibare middel (afwasmiddel, wodka, witte azijn) met water, in de verhouding 1 op 1. Doe dit in een teil die groot genoeg is om je T-shirt in te weken.
  • Stap 3: Leg je T-shirt in het mengsel. Nu is het een kwestie van geduld: sommige gele vlekken trekken er binnen een uur al uit, en andere gele vlekken hebben een nachtje de tijd nodig. Hou dit dus goed in de gaten.
  • Stap 4: Is de gele vlek (bijna) uit je T-shirt verdwenen, was ‘m dan op de maximale temperatuur die op het label in je T-shirt staat. Pas op: krimpgevaar bij té heet wassen!

hardnekkige gele okselvlekken verwijderen met pasta

  • Stap 1: Week je witte T-shirt in koud of lauw water en maak de okselvlekken goed nat.
  • Stap 2: Meng het baking soda/zuiveringszout of Vanish Oxi Action in een aparte kom met water, in de verhouding 3 op 1.
  • Stap 3: Breng met een tandenborstel de pasta op de okselvlek aan en schrob dit flink in de stof. Extra tip: voor supergemene okselvlekken kun je een beetje azijn toevoegen. Dit zal wel flink gaan bubbelen - weer zo’n scheikundig hoogstandje.
  • Stap 4: Laat de boel de boel en geef de pasta een uur de tijd om in te trekken.
  • Stap 5: Was je T-shirt op de maximale temperatuur die in het label aangegeven wordt. Pas op: krimpgevaar bij té heet wassen! Je kunt dit stappenplan net zo lang herhalen tot alle gele vlekken uit je T-shirt zijn.

gele okselvlekken voorkomen: 5 tips

1. Koop deodorant zonder aluminium Wist je dat okselvlekken ontstaan op het moment dat je zweet reageert met de aluminium uit je deodorant? Gebruik dus liever deodorant zonder aluminium. Je vindt zulke deo bijvoorbeeld bij Weleda.
2. Gebruik minder deo Deze is geen rocket science: hoe minder deo, hoe minder kans op okselvlekken. Duh.
3. Wees voorbereid Paardenmiddeltje om okselvlekken te voorkomen: strooi een laag babypoeder op de oksels van het T-shirt voordat je deze gaat dragen en strijk er even overheen met de strijkbout.
4. Bescherm je shirt met een ander shirt Je kunt bijvoorbeeld een wit shirt onder je duurdere witte overhemd dragen. Lees dan wel eerst even de do’s en don’ts voor het dragen van een shirt onder een overhemd, om een modemisser te voorkomen.
5. Wacht niet te lang Verse okselvlekken (iehl!) zijn het makkelijkst te behandelen. Oksel geel? Hoppa, meteen schrobben met die pasta. Nieuwe witte shirts nodig? Shop ze tussen onze herenshirts! shop nu