T-shirts wassen: niet het leukste klusje dat bestaat, maar het is wel noodzakelijk. Zeker in de zomer kan het geen kwaad om iedere dag een schoon exemplaar aan te trekken. Dan zijn er twee opties: óf je zorgt ervoor dat je een heleboel shirts in je kast hebt liggen (sowieso handig) óf je draait wat vaker een wasje. Maar hoé dan? Wat is het juiste wasprogramma en hoeveel graden kies je? En kun je je T-shirts wassen op 60 graden of is 30 of 40 graden een betere keuze? Lees snel verder voor onze tips over T-shirts wassen.

T-shirts wassen

stappenplan shirts wassen

stap 1. lees je waslabels

Echt, doe het nou maar! In ieder T-shirt zit wel zo'n labeltje waarop staat op hoeveel graden je jouw shirt kunt wassen. Ook op onze productpagina's vind je bij ieder artikel een wasadvies. Heb je meer wasgoed dat op dezelfde temperatuur gewassen moet worden? Dan kun je dit prima meedraaien.

lees je waslabels

stap 2. sorteer op kleur

Je hoeft je shirts echt niet naast elkaar te houden om te kijken of de kleuren wel perfect matchen, maar een wit shirt wassen met een rode is geen goed idee. Houd lichte was, zoals witte was in ieder geval gescheiden van felle kleuren of donkere kleuren zoals zwart en blauw. Vooral als je een nieuw T-shirt wilt wassen, kan deze een klein beetje kleur afgeven.

sorteer op kleur

stap 3. voeg wasmiddel toe

Essentieel als je wilt dat je wasgoed lekker ruikt: wasmiddel! In principe kun je kiezen voor een willekeurig wasmiddel, het is maar net welke jij fijn vindt. Wel is duurzaam, huidvriendelijk waspoeder de beste keuze voor jou en voor de machine. En goed om te weten: meer wasmiddel is niet altijd beter. Om een wit T-shirt weer wit te krijgen of zweetvlekken te verwijderen voeg je wat baking soda toe.

voeg wasmiddel toe

stap 4. kies het juiste wasprogramma

Nu moet je even goed naar de knopjes van je wasmachine kijken. Bij stap 1 heb je gecheckt op hoeveel graden je jouw shirt kunt wassen en daar kun je nu jouw wasmachine op instellen. Meestal staan de warmere temperaturen (geschikt voor katoen) bovenaan en de koelere temperaturen (geschikt voor wol en zijde) onderaan. Het aantal toeren kun je instellen op 800.

kies het juiste wasprogramma

stap 5. hang je T-shirts op

Hoor je na een tijdje een leuke jingle of hard gepiep vanuit je washok? Dit is meestal een teken dat de wasmachine klaar is. Haal je shirts zo snel mogelijk uit de machine om muffe geurtjes te voorkomen. Gooi je shirts in de droger of hang ze op een wasrek.

hang je T-shirts op

stap 6. klaar!

Zijn je shirts helemaal droog? Dan zijn ze ready to wear! Je kunt je shirts opvouwen en stapelen in je kledingkast.

shirt klaar

T-shirt wassen: op hoeveel graden?

Je T-shirts wassen op 60 graden: een goed idee? Nou, liever niet. Katoenen shirts kunnen krimpen bij hoge temperaturen en heet wassen is ook niet echt milieuvriendelijk. Maar op hoeveel graden was je die shirts van je dan wel? Kies voor 40 of 30 graden. Je shirts worden echt wel schoon en gaan nog langer mee ook. Op shirts.nl hebben we bij ieder product een wasadvies staan, zodat je precies kunt zien op hoeveel graden je jouw nieuwe T-shirt kunt wassen. Ook vind je dit wasadvies vaak terug op het waslabel binnenin je shirt.

mag je T-shirt in de droger?

Je T-shirts in de droger: kan dat? Goed nieuws, want de meeste shirts kun je in de droger gooien. Dit is wel afhankelijk van het materiaal van je shirt. Katoen kan bijvoorbeeld gewoon, hup, de droger in. Bij materialen als microfiber en bamboe kan dit in principe ook, maar is het overbodig. Deze materialen drogen van zichzelf al razendsnel. Toch is je was op de ouderwetse manier ophangen aan een droogrek het beste als je wilt dat je shirts langer meegaan. Droogtrommels (en wasmachines trouwens ook) zorgen er tenslotte voor dat je kleding eerder slijt.

Is het niet gelukt om je T-shirt te wassen? Vraag onze klantenservice om tips of shop, als je shirt echt niet meer te redden is, hieronder wat nieuws.

verder naar alle shirts