Waarom schrijf je T-shirt met hoofdletter?

Bezig met laden...

Misschien heb je er nog nooit bij stil gestaan. Misschien ook wel, en irriteert het je mateloos dat je het niet weet. De grote vraag: is het t-shirt of T-shirt? Wij als echte experts op dit gebied weten het natuurlijk: met een hoofdletter! Maar waarom? Om dit voor eens en voor altijd duidelijk te maken, geeft shirts.nl je een spoedcursus Nederlandse taal.

T-shirt hoofdletter

T-shirt of t-shirt?

Stel je even een T-shirt voor, in gedachten. Of voor de minder goede beelddenkers onder ons: pak er gelijk eentje bij, dat maakt het nog duidelijker. Wat zie je? Hoogst waarschijnlijk een middenstuk, voor om het lichaam, met links en rechts een korte mouw voor allebei je armen. Welke vorm zie je er in? Juist, met een béétje fantasie is dit de vorm van een hoofdletter T.

T-shirt schrijfwijze: met hoofdletter dus

Conclusie: de juiste schrijfwijze is T-shirt met hoofdletter, want die grote letter T staat voor de vorm. In de Nederlandse taal gebruik je namelijk een hoofdletter wanneer deze letter bedoeld is om de vorm van het object uit te beelden. Zou je ‘t-shirt’ schrijven, dus met een kleine letter t, dan zou dat betekenen dat je shirt de vorm van een t heeft en dus een gekke bocht naar rechts een een flinke col heeft. Niet erg comfortabel, vinden wij.

E-mail of e-mail?

Hetzelfde geldt voor de woorden V-hals, X-benen en S-bocht. Hoewel de vorm van deze letters in groot en klein vrij weinig uit maakt, blijft het zo dat de letters de vorm van het object aangeven. Hoofdletters dus! Ander voorbeeldje: bij het woord ‘e-mail’ is er geen enkele link tussen de vorm van de letter e en de vorm van het object - de ‘e’ staat simpelweg voor electronic. Dit schrijf je dus gewoon met een kleine letter. Toch weer wat geleerd vandaag! Vanaf nu schrijf jij T-shirt nooit meer verkeerd. You’re welcome.

stel hier je vraag
Chat avatar
contact
onze shops